2012. május havi archívum

postheadericon Egy kis városi séta

Múlt szombaton olyan szép idő volt és mivel semmi más dolgom nem akadt, úgy gondoltam sétálok egyet Budapesten. Már csak azért is, mert délután úgyis ott találkoztam volna párommal egy mozi reményében, illetve úgyis volt egy kis dolgom a Ráday utcában, ezért még 11kor HÉV-ra pattantam.

Hétágról sütött a nap, felhőtlen ég volt, bár estére 6 óra környékére már vihart jósoltak. Addig is érezzük jól magunkat.

Kilátás a Citadellától

A BKV zöld kígyója egészen a Vágóhídig hozott, majd innen a Duna parton besétáltam a Boráros térig. Innen a Ráday utca már karnyújtásnyira volt, ahol el is intéztem, amiért valójában jöttem – vettem egy ördöglakatot magamnak :) Mivel így már nem kötött az idő, kényelmesen elsétáltam a Bazilikához, ismét megcsodáltam milyen hatalmas és gyönyörű épület, majd elballagtam a folyó másik oldalára és a híd lábánál megreggeliztem a sajtos pogácsámat. Kaja után irány fel a Citadella.

A nagy hőség miatt azért megizzasztott a domb, de hamar felértem. Közben nosztalgikus emlékek ébredtek (I. Gellért-hegyi Downhill kerékpár-verseny, sok-sok évvel ezelőtt, nézőként). Fent a meleg miatt keveset időztem, egy kis pihegés az egyik árnyékos padon, kellemes kilátás a várra, majd egy kis fejtörő a helyi árusokkal. Egyikük ugyanis örömmel fogadott, miszerint “Hatalmas szerencsém van”. Na vajon miért, kérdeztem udvariasan. “Mert pont most estek le az árai” -jött a marketing válasz és valami véletlen folytán ráérzett a rejtélyek iránti vonzalmamra és egy Secret box (titkos doboz) névvel illetett kézműves kis dobozt próbált meg eladni nekem.

Arany János utcánál

A marketing ismét bejátszott, hiszen magyarként a 3500 Ft-os árból kapásból kaptam 1000 Ft kedvezményt, illetve ki is próbálhattam a kis ládikót. A kulcs hozzá hamar meglett, viszont a lyukat hozzá már nem volt olyan egyszerű megtalálni. Ötletes kis szerelés, nagyon tetszett, nem kizárt, hogy egyszer még beszerzek egy ilyet magamnak. Vagy másnak… :)

Az erdőben kényelmesen lesétáltam az Erzsébet-hídhoz, majd Pesten folytattam utam. Elsétáltam az Arany János utca / Sas utca sarkához, ahol párom az oktatást tartotta, de mivel még javában folyt az előadás, jobb elfoglaltságot kerestem magamnak, mint a folyosón ülni. Víz-szeretetem ismét a Duna-partra csábított, majd innen szép lassan, sokszor megállva és bámészkodva -na meg fotózva- elmentem a Petőfi hídig, majd onnan a Corvin moziig.

Eddigre már délután 5 óra volt. Sajnos semmi olyan film nem volt, amiért érdemesnek tartottam volna beülni, illetve egyre erősebb lett a szél is (jött a vihar), ezért inkább visszasétáltam a Művészetek Palotájáig, gyk. kiindulási pontomig. Itt találkoztunk párommal és innen már kocsival mentünk haza.

A teljes sétám kb. 14 km volt. (Kár, hogy nem volt nálam GPS, ezért a térkép csak nagy vonalakban tükrözi a bejárt utat, nem tracklog.) Jó volt egy kicsit szabadon cselekedni, “kötöttségek nélkül”. És az idő is kedvezett :)

postheadericon V. GEOBond rendezvényünk – szervezői szemmel

A rendezvény kabalája

Mindig érdekesnek találom más-más szemszögből megvizsgálni a dolgokat, kiváltképpen, ha a saját rendezvényünkről van szó. Ezért is örültem DonKardos kis esszéjének, mellyel akaratlanul is ötleteket adott majd a következő geopaintball csatánk szervezéséhez. De ne szaladjunk ennyire előre :)

Négy hagyományos geocaching túra után elérkezettnek láttuk az időt egy rendhagyó, extrémebb buli szervezéséhez. A paintball kiváló lehetőségnek kínálkozott, hogy érdekesebbé tegyük a kincskeresést. Sajnos eddigi próbálkozásaink, hogy erdőben és pályán kívül, nagyobb területen is lövöldözhessünk, kudarcba fulladt, ezért a harci részeket kizárólag elkerített területen belülre terveztük.

Bár a rendezvény megszervezése még a kijelölt időpont előtt egy héttel is bizonytalan volt (akkor már csak 3 fő jelentkezett és esőt is jósolt a meteorológia), pár nappal az esemény előtt már kezdett felcsillanni a remény.

A rejtvény

Április 22-én megérkeztünk (szervezőkhöz méltóan hál Istennek elsőként) a helyszínre, a dabasi Rosszcsontok bázisához. Párommal ketten előkészítettük a terepet. Elhelyeztük a már előre elkészített rejtvényeket, melyek vastag, GEObolt logós és viasszal lezárt fa korongok voltak. Emellett ásót, locsolókannákat illetve facsemetét rejtettünk el a paintball pálya környezetében.

A csapatok 9 és 9:30 között érkeztek, amit nem is bántunk, mert egy kicsit mi is csúsztunk az előkészületekkel. Addig lehetőségük volt megtekinteni a pályát, ismerkedni egymással és a tereppel. Indulás előtt egy rögtönzött fegyver-használati útmutatót kaptak, illetve ki is lehetett próbálni a markereket. Majd – túl sok információt nem kapva – útnak indultak. Felszerelésünk egy hiányos menetlevél, egy-egy PMR rádió, öngyújtó és GPS volt…

A lőszeres láda

A csapatok a vártnál gyorsabban haladtak, ezért minket is meglepett, milyen hamar értek vissza. Az eredeti elképzelés az volt, hogy beérkezéskor rohannak a csapatok, gyors beöltözés és felfegyverkezés lesz és az első csapat elfoglalja és megvédi az egyik épületet. Ehelyett inkább a kényelmes és biztonságos beöltözést választottuk, van aki még egy cigire vagy szendvicsre is szakított időt – rugalmasan kezeltük a helyzetet.

Az utolsó feladatként kapott koordinátán egy-egy számzáras lakattal lezárt katonai láda várta a játékosokat, melyeket a játék során megtalált korongba rejtett számmal lehetett kinyitni. Ebből került elő a fejenként 200 lőszer, amit már lehetett is betárazni és kezdődhetett a harc.

A teljes pálya (ami négy területet takart) felét kaptuk meg mi a rendezvényre, a másik felén 11 rendőr játszott (mint utólag kiderült volt szakács-rendőr is, de erről még majd később…).

Találat!

Első feladatként a győztes csapat bevette magát az egyik épületbe és meg kellett védenie azt. Majd következett a térfélcsere és az újabb feladatok. Volt VIP személy kísérete, “Intelligence” játék, amikor egy aktatáskát kellett felkutatni és kinyitni a szintén számzáras akadályt. Olyan is volt, hogy utolsó emberig játszottak a csapatok, de zászlórablás is volt, melyet egy magas zászlórúdról kellett lehúzni.

Fél 1 körül megérkezett az ebéd is, amit sziesztaként felfogva nagy étvággyal el is fogyasztuttunk… azaz nem mindet, mert bár többen szedtek két tányérral, még így is bőven maradt a kondérban. A közeli étterem, ahonnan érkezett az étel, nagyon jó munkát végzett, nagyon finomra sikerült a babgulyás! Nyammm :)

A csapat

A rendezvény előtt egy héttel már tudtuk, hogy rendőrök is lesznek a pályán, fel is merült a gondolat, hogy kihívjuk őket egy csatára. A szavazás alapján a résztvevők 80%-a a kihívás MELLETT voksolt, bár, ahogy láttuk magunk mellett, a másik pályán rohamozni őket, kicsit elbizonytalanított minket a dolog. Már épp lemondtunk volna a kihívásról, amikor rákérdeztek, hogy mikor fogunk játszani, mert ők már ránk várnak… :) Na, ez meglepetés volt és már nem lehetett nemet mondani.

Bár jómagam is féltem az ütközettől (nem lőttem még rendőrre, na :) ), a vártnál szerintem sokkal jobban szerepeltünk! Bár a zászlószerzés nem volt túl szép, de szabályos volt, ezért ezúton is gratulálok nekik (a zászlót 90%ban mi húztuk le, akkor lőttek ki minket).

Én kis kertész...

Utána még délután 3-4 óráig ment a lövöldözés, az én sisakomat is többször érte fejlövés. Játék után elültettünk egy facsemetét, ezzel is megemlékezve a Föld napjára, majd mindenki fáradtan, de boldogan elindult hazafelé.

Köszönjük mindenkinek a részvételt, ígérem, hogy fogunk még hasonló rendezvényt kanyarítani a jövőben is :)

Az utóbbi időben már megszokhattátok, hogy a rendezvényről egy kis videó-klisé is készül, ez most sem volt másként. A játék során folyamatosan rögzítettük az eseményeket külső és fegyverre szerelt kamerával is. Tekintsétek meg kis összeállításunkat, garantáltan nem fogtok csalódni :)