2011. november havi archívum

postheadericon GLONASS, az orosz GPS

Az elmúlt hetekben jött ki a piacra a Garmin legújabb családja, a kis sárga eTrex folytatása az eTrex 10, 20 és 30-as készülék, mely kapcsán reflektorfényt kapott a GLONASS műholdrendszer. Ezek az égi objektumok orosz tulajdonban lévő műholdak és egy kicsit utánaolvastam, mit is érdemes tudni róluk :) Íme!

Az első GLONASS műhold

A Szovjetúnió 1976-ban kezdte fejleszteni a rendszert, az első műholdak közel 8×8 méteresek voltak és 1260 kg-ot nyomtak. 2010-re valósult meg Oroszország teljes területének lefedése, majd 2011 októberére a Föld teljes lefedése a GLONASS műholdakkal. Jelenleg 27 műhold kering 19.100 km magasan felettünk, ebből 23 működik, egy üzembe-helyezés alatt áll, 2 karbantartás alatt van, 1 pedig tartalék. A legújabb típusok, a harmadik generációs GLONASS-K műholdak már csak 750 kg tömegűek a második (M) széria 1450 kg-jához képest. A készülékek közel 15.000 km/ó sebességgel keringenek a Föld körül, így 10 óra alatt kerülik azt meg.

Glonass katonai készülék

A rendszer kétféle adatot sugároz, egy normál pontosságú értéket (Standard Precision, SP) és egy kódolt, nagy pontosságú adatot (High Precision, HP). Ez utóbbit természetesen csak katonai műholdas készülékek tudják fogadni, az átlagfelhasználó számára nem elérhető. Az SP jel átlagos pontossága 5-10 méter közötti, magasságmérése 15 m körüli, illetve a sebességet 10 cm/s pontossággal tudja mérni.

A földi irányítóközpont és az időreferenciát biztosító készülékek természetesen Moszkvában találhatóak, míg számos követő (tracking) állomás van még Szentpéterváron, Ternopolban, Eniseiskben és Komsomolsk-na-Amure-ban.

2011 óta számos gyártó által készített eszközök képesek a GLONASS jel vételére, legyen szó akár a Garmin által piacra bocsájtott navigációs eszközökről (eTrex 10, 20, 30) vagy akár olyan okostelefonokról, mint egyes ZTE, Motorola, Samsung, Apple, Sony Ericsson vagy Nokia modellek.

Az új eTrex család