2011. szeptember havi archívum

postheadericon Stabo Freecom 650 – az új csevegő a családban

Stabo Freecom 650

Bizonyára többen olvastátok előző blogomban, hogy a Midland M24 végül mégis csak visszakerült a forgalmazóhoz: sajnos két olyan kényes helyzetben is cserben hagyott a beragadt PTT gombja, amikor nagyon szükségem lett volna rá (az egyik éjszaka, külföldön, a másik hajón történt). Így egy kis várakozás után és némi ráfizetéssel új készülék költözött a családba (és a szívünkbe): a Stabo Freecom 650.

A készülék -bár még az alsó kategóriához tartozik- számos olyan funkcióval rendelkezik, mely már szinte az eggyel magasabb régiókba emeli. A szokásos dolgokra most nem is vesztegetném a szót, inkább csak érintőlegesen említem meg őket: 446 MHz ingyenes frekvencia-használat, 8 csatorna, 38 CTCSS alcsatorna, VOX (3 lépésben állítható érzékenység), 15 csengőhang, SCAN, MONITOR, stb.

Amik már érdekesebbek: 10 km hatótávolság (optimális körülmények között, gyakorlatilag nyílt vízen mért érték), 83 digitális zajzár, rezgő hívásjelző, háttérvilágított LC kijelző, ikertöltő, DCM (két csatorna párhuzamos figyelése), alcsatornák szkennelése.

Összességében pár napos használat után azt kell, hogy mondjam, nagyon jó kis készülék akadt a kezembe. A fogása, hasonlóan a Midlandhoz, nagyon kényelmes (a Midland azért egy hajszálnyival ebben jobb volt), a hangminősége átlagon felüli, a megvilágított kijelző nekem nagyon bejön, főleg, mert este is szoktam használni.

Sajnos a készülék nem vízhatlan, így ha elkap az eső, akkor muszáj menekíteni, így sajnos nem lehet a kapcsolatot tartani a többiekkel, de ne legyünk nagyon telhetetlenek. Ha sikerült kedvet csinálnom a készülékhez, akkor tekintsd meg tesztvideónkat is róla!

postheadericon Ott voltunk az első magyar MegaEventen!

A sátor előtt

MegaEvent – hogy mit is jelent ez? Több, mint 500 lelkes kessert, akik együtt játszanak, buliznak pár napot!

De hogyan is kezdődött?

Kb. 4 hónappal a rendezvény előtt már elkezdődtek a szervezések. Egy kb. 40 főből álló csapat kitalálta és vállalta, hogy több, mint 400 geoládát rejt el Budapest körül és ezt egy adott pillanatban aktiválják. Minden ládában lesz egy FTF (első megtalálást) jelentő címke és aki a legtöbbet tudja ezekből begyűjteni, az nyeri meg ezt a versenyt.

A szervezés utolsó hónapjában a GEObolt is bekapcsolódott az eseményekbe, a muggelfrei és dosen-futter külföldi geocoin boltokkal közösen szerveztük az értékesítés lépéseit. Pénteken már személyesen is összefutottunk Thomas-al és nejével, akik a dosen-futtert képviselték, hogy megbeszéljük a részleteket, majd eljött végre a nagy nap.

 

GEObolt a helyszínen

2011. szeptember 10. 8:00 Találkozó a városligeti sörsátornál. A szervezők már mindenre felkészülten fogadtak minket, a boltok helyei más előre kialakítva vártak minket. Nemsokára külföldi partnereink is megérkeztek, ki is pakoltuk hamar portékáinkat :)

A TÖMEG 9 és 10 óra között rohamozott meg minket. Számomra meglepetés volt a rengetek látogató és érdeklődő a standjainknál, ekkora rendezvényen még nem vettünk részt. Alig bírtuk kapkodni a fejünket a kérdések hallatán, igyekeztünk mindenkinek segíteni a döntését.

10 órakor mindenkit behívtak a sátorba és a belső kupolára vetítve publikussá váltak az elhelyezett ládák pontos pozíciója. Ekkor döbbentek rá a játékosok, hogy a közel 600 láda pont Budapest kerületén található, gyakorlatilag körberajzolják fővárosunkat:) Ekkor következett a pontok feltöltése a készülékekre, melyre mindenkinek lehetősége is volt az ingyenes wi-fi használatával, illetve a szervezők is 6 laptopot beállítottak a csatasorba ez ügyben. Délután 1 körül már senki nem volt a sátorban, a boltok is összepakolták a cócmókokat.

Az egyik petling rejtés

Délután, miután hazaértünk, a gyerekeket felkapva persze mi is elindultunk, hogy legalább egy ládát levadásszunk, ez meg is lett a Duna-parton, Budapest dél-nyugati csücskében :)

Másnap mi, boltosok sajnos sokat észleltünk az eseményekből. Reggel CITO (szemétszedés) volt, majd délután 1 órakor megtörtént az eredmény-hirdetés is.

Amennyire mi tapasztaltuk, mindenki nagyon jól érezte magát. Mi “boltosok” biztosan, hiszen összebarátkoztunk, megismertük egymást, nem utolsósorban ötleteket cseréltünk és lestünk el egymástól :) A rendezvény ideje alatt rengeteg geocoin fogyott, akárcsak az egyéb követhető termékek. Sokan a helyszínen gravíroztatták is a frissen vásárolt termékeket, hiszen erre ingyen volt lehetőség is.

Köszönjük a szervezőknek, hogy ott lehettünk, azt, hogy sikerült Signal brekit is a helyszínre ugrasztaniuk és hogy ilyen sok embert tudtak egy helyre csábítani. Jövőre reméljük ismét találkozunk!

A sátorban

Megmondta, milyen idő várható :)

A Dosen-Futter csapattal...

...és a muggelfrei csapattal :)

Néhány geocoin a muggelfrei tálalásában

postheadericon Balaton körüli kiskörút

A csapat

Már nagyon régóta érett, hogy elmenjünk egy hosszabb bicajtúrára, most végre sikerült összehozni a szabadidőnket úgy, hogy egy baráti párral négyesben elmehessünk a Balcsi mellé tekerni egyet.

Túl sok előkészület nem előzte meg az eseményt, olyannyira nem, hogy előtte hónapok óta nem ültem bicajon sajnos. Reggel feltettük a két bicót a csomagtartóra, majd irány le Balatonkenesére. Ott volt megbeszélve a randi, persze mi nem tudtunk elsőre eljutni oda, egy kis kóválygás után azért megérkeztünk. Én persze pumpát sem vittem a bicóhoz, amiben spéci szelep volt, ezért azzal kezdtük a túrát, hogy kicseréltük a belsőt a kerekemben és felfújtuk azt. Körülbelül délben tudtunk elindulni Siófok felé. Első megállónknál, a Balatoni löszfal (GCAKLF) geoládánál megcsodáltuk a gyönyörű kilátást, majd tekertünk is tovább :)

Csobbb...

Útközben kétszer megálltunk fürödni a szabadstrandon, nagyon kellemes, jó idő volt. Ebédre betoltunk egy-egy hamburgert és meg sem álltunk egészen Szántódig. Itt volt kb. fél óra szálláskeresés, majd a rév melletti kempingben sikerült 11e Ft-ért kibérelnünk egy éjszakára egy mobil-házat. Ez egy két hálószobás, konyhás, fürdőszobás kis épület volt, a célnak (és erre az egy éjszakára) pont megfelelt. Mivel már minden bolt zárva volt a környéken (utószezon, nem is értem), ezért muszáj volt Balatonföldvárra áttekernünk, ahol már ismerősek voltunk és tudtuk, hogy hol keressük a boltot.

Bevásárlás után vissza a házikóhoz, így 55 km tekeréssel és egy üveg sárgamuskotállyal zártuk is az első napot.

Vasárnap fájó fenékkel pattantunk fel a bicókra, éreztük, hogy el vagyunk szokva az efajta mókától. 10:00-kor már a révnél voltunk és fejenként 700 Ft fejében már toltuk is fel a bicókat a hajóra. 10 perc alatt már Tihanyban is volt a kis csapat!

Sünivel is találkoztunk :)

Innen két geoládát, a Kerekedi-öblöt (GCKRKD)  és a Balatoni kecskekörmöket (GCBKOR) érintve kényelmes tekeréssel kb. du fél kettőre értünk vissza Kenesére, ahol az autót hagytuk. (Meg kell hagyni ez utóbbi geoláda környékén sajnos szemétlerakások és ürülék-szag volt jellemző…) A magunk mögött hagyott 99 km-t még megtetéztük, hogy elmentünk itt is a strandra (100km!!!! he-he), ebéd után fürödtünk egyet és du. 5 környékén indultunk haza az autókra szerelt bicajokkal.

Nagyon kellemes kis túra volt, szomorúan tapasztaltuk viszont, hogy a “híres” EuroVelo bicajút azért nem olyan csodás, mint ahogy a mesékben van. Lehet, hogy én voltam naív, de úgy gondoltam, hogy végig kerékpárút van a Balaton körül. Ennek ellenére sok helyen kitáblázva sem volt, merre vezet az út, volt, hogy autóútra voltunk terelve, arról nem is beszélve, hogy Tihanyból – Keneséig tekerve egy darab kúttal sem találkoztunk és a végére már gyakorlatilag kiszáradtunk. Egy minősített kerékpárutat én nem így képzelek el. De hát ez van.

Fáradtan, de új tervekkel tértünk haza: Tisza-tó, Velencei-tó, Balatoni nagy körút! Vigyázz, jövünk! Majd valamikor… :)

Tracklog - katt a képre!