2011. május havi archívum

postheadericon III. GEObolt túra, egy éjszaka az erdőben

Hol is jártunk?

Huh, nem is tudom, hogyan kezdjek hozzá. Annyi minden történt. Megpróbálom az elejétől :)

Annakidején, valamivel több, mint egy éve az egyik ok, ami miatt elindítottam a vállalkozást az volt, hogy éjszakai túrát akartam szervezni. Mivel azonban nagyon sok akadályba ütköztem (erdészetek, vadásztársaságok), így tavaly májusban mégis nappali túránk volt, illetve a hangsúly kicsit áthelyeződött a webáruházra. Ám most eljött az idő… :)

A rendezvény előtt közel egy hónappal már kint voltak a hirdetéseink a főbb helyeken, nemcsak elektronikus formában, de a közeli (és távoli) rendezvényeken nyomtatott formában is. A buli előtt két nappal már úgy el voltam maradva a teendőkkel, hogy alvásra is alig volt időm. És végre eljött a nagy nap.

A tervezett indulás 21:00-kor lett volna, mi délután 2 körül kezdtük el rejteni a ládákat. Az eddigi legszerencsétlenebb rejtésünk volt ezt a mostani, mert útközben nemcsak a fényvisszaverő festéket, de az álcakövet is elhagytuk, ezért nemcsak háromszor kellett a teljes erdőt végigtekernünk bicajjal (miközben egy álcázott követ keresünk koordináta nélkül), hanem sajnos végül a követ eltörve találtuk meg az ösvény mellett. Emiatt lehetett, hogy a 8. pont sajnos nem lett kihelyezve, így 9 fix és 1 mozgó pont várta a geokessing szerelmeseit :)

Indulóban a csapat

A ládák kihelyezések már gyülekeztek a felhők és miután előtte napokig 30 fok feletti hőmérséklet volt, a vihar nem váratott magára. Mennydörgések voltak rendszeresen, eső viszont csak pár csepp esett. Időközben bázishelyünkre környékbeli fiatalok költöztek, tovább nehezítve helyzetünket.

Az eseményre 20:30-kor értünk ki, már kezdett sötétedni. Meglepetésünkre már legalább 20-an vártak ránk, ezért gyors bázisépítésbe kezdtünk. A többiek segítségével felavattuk vadi új molinónkat, majd kikerült a laptop, kassza és a nevezési lapok is. Elkezdődtek a pontfeltöltések, a gyors munka eredményeként a tervezett indulás időpontjára már legalább 5 csapat úton volt. Az utolsó csapat 22 órakor indult el a bázisról. Induláskor mindenkinél ellenőriztük a láthatósági mellényt, illetve volt aki PMR-rádiót is kölcsönzött, amit szerintem biztos nem bánt meg. Az indulók között volt, aki mobiltelefonnal vágott neki az erdőnek, de olyan fiatalok is akadtak, akik most találkoztak először a geocachinggel és a náluk lévő autós GPS-t használva neveztek, sőt, volt aki GPS nélkül, csak a térképpel vágott neki az erdőnek!!! (A másik véglet, aki kommandósokat megszégyenítő módon felcsatolható éjjellátóval indult neki az erdőnek! Én is kipróbálhattam, egy felejthetetlen élmény volt, köszönöm! :) )

A mi szellemünk

Hamarosan teljesen sötét lett. Megérkezett a helyszínre mozgópontunk is, aki gyorsan fehér lepedőt húzott magára és így huhogta végig az erdőt. Az erdő a walkie-talkik zajától volt hangos, a vártnál nagyobb aktivitás volt, aminek nagyon örültem. Voltak meglepetések is a túra során, nem egy pontunk eltűnt, majd máshol lett meg, ilyenkor lelkiismeretes társaink visszavitték azt az eredeti helyére. Ez éppúgy előfordult a villogó ládánál, melyet kerékpárosok vettek magukhoz, mind a 4-es pontnál a prizmákkal jelölt láda is elindult, amit szintén sikerült visszanavigálni a rádió segítségével a helyére. Tréfás és leleményes társaink más meglepetést is tartogattak: volt egy ládánk, mely mozgásérzékelős volt és ha a közelébe nyúlt valaki, akkor hangosan bemondta a jelszót. Nos, miután többen rájöttek, hogyan lehet rá hangot rögzíteni, a jelszó a rendezvény során kb. 4-szer változott. Volt, aki megkérdezte tőlem, hogy “Biztos, hogy az a jelszó, hogy –Nagyon trükkös rejtés–, mert nem illett a többi jelszóhoz”. (A jelszavak egyébként a csillagjegyek latin megfelelői voltak.)

Utolsó csapatunk fél 2 környékén ért vissza a bázisra. Az ajándéksorsoláson mindenkinek sikerült valamit nyernie, köszönhetjük ezt többek között szponzorainknak is, akik szintén részt vettek a rendezvényen. Emlékül mindegyikük kapott egy támogatói emléklapot, reméljük boldogan fognak visszagondolni a rendezvényre, ha rátekintenek – akárcsak a többiek. (Ekkor tudtuk meg, hogy lengyel résztvevőnk is van az egyik csapatban, aki előző nap érkezett Lengyelországból autóstoppal!!! Szintén meglepetés volt, hogy egy főiskolai csoporttársammal is összefutottunk!) Az ajándékok között több fa érme, travel bug, szörp, gravírozott poharak és kávék is voltak.

Zsíros kenyér is nagy számban fogyott, illetve volt, aki a rendezvény végén még a ládákat is segített beszedni. A bázis környékén volt egy kb. negyed órás kis eső is, de a szúnyogűző fáklyákat nem sikerült eloltania.

A GCTOPE ládánál

Szintén többen levadászták a közeli GCTOPE ládát is, mely a rendezvény kezdetekor lett felújítva az eredeti koordinátán (most már laminálva tartalmazza a jelszót és travel bug fogadására is alkalmas), illetve útnak indult GeoBanya vándorbogarunk is :)

A rendezvény helyszínét 02:30-kor hagytuk el, miután még az utolsó beérkezőkkel sokáig beszélgettünk a fákylafény mellett. A felhők időközben elmentek, a csillagos ég mosolygott le ránk :)

Köszönjük mindenkinek a közreműködését, akik segítették a rendezvény lebonyolítását és támogatását, illetve köszönjük a résztvevők bátorságát és jókedvét, mellyel a rendezvény hangulatát emelték :)

Az éjszakai túra fotóit itt tekintheted meg.

Várunk Titeket a következő bulira is, mely valószínűleg nappal lesz!

postheadericon XXI. Országos Geocaching Fesztivál

Összejöttünk :)

Alig telt el pár hét a húsvéti nyuszi fészkének meghódítása óta, ismét egy “csapatjátékba” csöppentünk, mégpedig az MGKE által szervezett országos geocaching fesztiválra. A rendezvénynek idén a salgóbányai Medves Hotel, illetve az azt körülölelő erdőség adott otthont.

A rendezvényt pár napos előkészületek is megelőzték részünkről, mivel nemcsak mint játékos, hanem mint GeoBolt is képviseltettük magunkat. Ehhez pólókat készítettünk, szórólapokra volt szükség, illetve össze kellett készíteni a vásárra szánt portrékákat éppúgy, mint a játékosok között kisorsolandó ajandékokat.

A helyszínre 9:40-kor érkeztünk, ekkor az emberek egy része már elindult a túrára. Üdvözöltük a szervezőket, végre megismerhettük Mr. Zergét is, akinek jóvoltából jelen

A mi kis standunk

lehettünk a rendezvényen. Kaptunk asztalt is, amit nagy sebbel-lobbal igénybe is vettünk. Kikerültek a már ismert érmeket tartó bársonytálcák, geoládák, nyakpántok, gyermekeknek kifestők, tehát minden, ami szem-száknak ingere…

Büszkén virítottunk vadiúj logós pólónkban kb. 11 óráig a helyszínen, amikor már elfogytak az indulók, úgyhogy mi is útra keltünk. A szervezők jóvoltából játékon kívül mi is megkaptuk a koordinátákat, úgyhogy el is indultunk az első pont felé. Útközben levadásztuk a közeli forrásnál lévő normális geoládát is. Mivel elég rossz irányba indultunk el (a cél az volt, hogy “rendes” ládát is találjunk meg), sajnos csak egy versenypontot találtunk meg. Utána még sétáltunk egyet csak úgy kedvtelésből, majd elindultunk vissza, hogy 1 órára visszaérjünk, ugyanis akkortól lehetett ebédelni. Elsők

GeoLaci :)

voltunk a sorban, mert ugye utána újra ki kellett pakolni az asztalra, hogy a visszaérkezők is tudjanak bámészkodni, vásárolni.

Érkeztek is sorra a játékosok, ezzel párhuzamosan a bolt látogatottsága is megugrott hirtelen. Gyerekek, felnőttek egyaránt érdeklődtek az amerikai és európai gyártók termékei iránt, illetve GeoBoltos fa érem is fogyott. A rendezényre végülis kb. 75 GPS nevezés érkezett, ami -becslésem szerint- közel 200 résztvevők jelentett.

Az eredményhirdetés után, kb. este 7kor indultunk haza. Útközben még megnéztük a Scele által javasolt bánya-tavat, illetve a közeli Somoskő várat is megmásztuk. Úton hazafelé még tettünk egy rövid kitérőt a Tari Sztupa geoládánál, ahol láda nélkül is megálltunk volna, mert én imádom a sztupákat és az őket körülvevő csendes nyugalmat. Persze most már korom sötét volt, ezért hiába is kerestük a ládát a fényképezőgép vakuját villogtatva, sajnos nem lett meg.

Ezután pedig irány haza, ahova fél 11kor meg is érkeztünk. Köszönjük a szervezőknek a szép napot és a kellemes társaságot, a beszélgetéseket és hogy megtehettük egymás felé az első lépéseket. Remélhetőleg júliusban újra találkozunk! (Persze az éjszakai túrára is szívesen látunk mindenkit! :) )

A játékosok egy része

Ajándéksorsolás

A bányatónál