2010. november havi archívum

postheadericon Az Isteni SAJTKRÉMLEVES

Étvágygerjesztő, nem?

Igen, bizony, végig nagy betűvel! Mert ha egyszer Ti is megkóstoljátok, akkor meg fogjátok érteni miért. A receptet egy Zala megyei túrám alatt gyűjtöttem be, a szakács volt olyan kedves, hogy megosztotta velem. Amit most közlök veletek az szóról szóra, amit nekem e-mailben átküldött. Annyit még hozzáteszek, hogy amikor szóban elmondta, akkor karaván sajtot is említett, tehát javaslom, hogy a sajtmennyiség egy része abból álljon. És akkor íme a recept:

  • 10 dkg vaj
  • 10dkg Liszt
  • 1 l tej
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál vegeta
  • 1 kávéskanál fehérbors
  • 10 dkg Krémsajt
  • 20 dkg trappista
  • 2 dl tejszín

Remélem nagyon fog ízleni, jó étvágyat kívánok hozzá! :)

postheadericon A Tutanhamon geoérme története

Tutanhamon geoérme

A templomos lovagok és kelta kalandozásunk után eljött az idő egy kis virtuális egyiptomi kiruccanáshoz. És ha már utazunk, akkor ne csak térben, időben is tegyük azt :) (Tudjátok: házi feladat időgép építése. Határidő: tegnap :) )

Tutanhamon neve szerintem mindenki számára ismerős, aki épp nem betegen feküdt otthon, míg a többiek az általános suli padjait koptatva hallgatták a tanító néni egyiptomi kiselőadását. Tutanhamon, más néven Nebheberuré kb. időszámításunk előtt 1343-ban született és 1325-ig élt, tehát a tudósok szerint alig 18 évet! Az ókori egyiptom 18. fáraódinasztiájának egyik utolsó uralkodója volt és bár fáraó volt, a fiatal kora miatt gyakorlatilag más, nagy hatalmú személyek kormányozták a birodalmat. Annak ellenére, hogy az egyik legismertebb fáraó, ismertségét nem a munkássága vagy vezetési irányvonala hozta meg, hanem az a véletlen szerencse, hogy az 1922-es ásatások során a Királyok Völgyében egyedül az ő sírját sikerült a régészeknek még érintetlenül feltárni, megelőzve ezzel a sírrablókat.

Származását tekintve a kutatók több DNS-tesztet is végeztek a múmián, ami alapján összevetették a sírban található többi múmia mintájával, ez alapján nagy valószínűséggel megtalálták Tutanhamon édesapját, sőt, közvetlen mellette a sírban két leánygyermekét is. A sírban szintén fellelték a fáraó egyetlen ismert feleségének, Anheszenamonnak a múmiáját is, aki vélhetően a két gyermek anyja.

A híres halotti maszk

Eddig ismeretlen okok miatt a fáraó múmiáját őrző szentélyek érintetlenek közel maradtak, ennek köszönhető, hogy a korán elhunyt fáraó halotti maszkja a gizai szfinx és a piramisok mellett Egyiptom jelképévé válhatott. A Régészeti Felügyelőség akkori főigazgatójának, Pierre Lacaunak az érdeme, hogy a teljes leletgyűjtemény Egyiptomban maradt és az a nagyközönség számára megtekinthető.

A Tutanhamon sírjában talált kincsek ma a Kairói Múzeumban láthatóak, a múmiáját és az azt őrző aranykoporsót azonban meghagyták luxori sírkamrájában.

Érdekesség, hogy a sír felbontása után röviddel meghalt a az ásatások finanszírozója, Lord Carnarvon, majd Georges Bénédite, Arthur C. Mace. Életük csak egyetlen közös ponton találkozott, amikor mindannyian részt vettek a sír felnyitásán. Hirtelen haláluk nagy megdöbbenést okozott szerte a világban. Az érdeklődést kihasználva született Théophile Gautier „A múmia regénye” című könyve, de már korábban is megjelentek olyan sci-fik, amelyek főhőseit egy megzavart fáraó szelleme ölte meg. Ha létezne is ilyen átok, akkor nagyon válogatva osztogatta a halált, hiszen Carter csak 1939-ben halt meg, Gustave Lefèbvre, a Kairói Múzeum akkori főfelügyelője csak 1957-ben, a már említett Pierre Lacau pedig 1963-ban hunyt el.

A sírkamra 6,4 méter hosszú, 4 méter széles és 3,7 méter magas. A külső szentély és a kamra falai között csak 75 cm hely állt rendelkezésre, a művészeknek, akik a falakat díszítették, valószínűleg mindössze ennyi szabad mozgásterük volt a festések készítésekor. A külső szentély és a falak között különféle tárgyakat helyeztek el (pl. legyezők, íjak, evezőlapátok). A szentélyek alatt egy kvarcitszarkofág állt, ennek a belsejében 2 db aranyozott és egy színarany koporsó volt. Ez utóbbiban feküdt maga a király, Tutanhamon.
Csak ennek a kamrának a falait díszítették ki, és több jel is arra utal, hogy ezt igen sürgősen tették.

A sírkamra egyik fala

A keleti falon Tutanhamon halotti menetét láthatjuk, ahol a tizenkét udvari főtisztviselő szánon húzza a halott fáraó szentélyét, rajta a szarkofággal.

Az északi falon 3 jelenet található. Az elsőn Tutanhamon utódja Ay végzi el a királyon a “szájmegnyitás” szertartását. Ay, a sem-papok öltözetében látható: párducbőrbe van öltözve. Lábán fehér szandál, fején a kék korona, melyek azt jelképezik, hogy ő Tutanhamon utódja.
A másodikon Nut, az ég istennője fogadja a királyt. Kezében a víz hieroglif jelével, ami itt azt jelenti: “üdvözlet”. Tutanhamon jobbkezében egy szál nád, míg balkezében az életet jelképező Ankh kereszt, és egy bot látható.
A harmadik jeleneten Tutanhamon átöleli Oziriszt. A zöldes bőrezetű Ozirisz kitárt karokkal üdvözli a királyt.
A déli falrészlet a sírkamra felnyitásakor részben megsérült, így ma már csak töredékét láthatjuk. A képen Tutanhamont Anubisz kíséri Hathor elé, aki üdvözli a királyt a túlvilágon. Anubisz mögött Ízisz helyezkedett el, kezeiben a víz hieroglifájával hasonlóan az északi falon lévő Nuthoz. Ízisz mögött 3 darab guggoló isten volt, előttük hieroglif felirat: “nagyszerű isten, a Douat ura”.
A nyugati falon az Amduat könyvből láthatunk részletet, mégpedig az első óra történéseit. A felső rész jobb felében az 5 fő istenség látszik. A kép bal felén a napisten mint skarabeusz (Tutanhamon) jelenik meg. A kép alsó részében a 12 darab pávián az éjszaka 12 óráját jelképezi.
A fenti képen tisztán kivehető három falba vájt lyuk, baloldalon, középen illetve a jobboldalon. A baloldali falon lévő mélyedésben egy fából készített Djed szimbolúmot, középen egy fából készített Anubisz figurát, míg a jobboldaliban egy szintén fa usébti-szerű figurát találtak Carterék.

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődésedet a fáraók világra iránt. A Tutanhamon tiszteletére tervezett geoérme természetesen megtalálható a geobolt kínálatában :)